pátek 4. září 2015

Hubneme s dětmi


4. června 2015

Jak zhubnout nebo aspoň začít jíst zdravěji s dítětem Lolina věku? Celkem snadno. Zvlášť pokud s dítětem trávíte veškerý čas. Stačí si stanovit pevná (nebo aspoň přibližná) pravidla pro stravování dítěte. Pokud je jako to naše, tak kdykoliv si vezmete cokoliv k jídlu, v okamžení stojí u Vás, ať bylo kdekoliv a jakkoliv zaměstnané. Snažíte se užít si svou "dobrotu", ale dítě jako kolovrátek opakuje "ruku, ruku, ruku, ruku" dokud mu ruku nepodáte a ono se nevyšplhá na vás či vedlejší židli. Následně změní text na "Lolika, Lolika, Lolika, Lolika", který opakuje jako kolovrátek donekonečna. Prostě dokud nedostane sousto. Mezi sousty případně střídá text s "ham ham ham ham ham ham" a pokud jste opravdu neoblomní, tak se zoufalým "posím, posím, posím, posím Lilika ham". Je to celé souboj trpělivosti. Kdo vydrží dýl (jako všechno s dětma). I když Lola vříská a háže vztekle kostkama, pokud se jí nedaří vložit tvar do otvoru v domečku, v souboji o jídlo prokazuje nekonečnou trpělivost. A i když se snažím jít metodou klidného vysvětlování (což se mi málokdy daří), ohledně jídla je efekt nulový. Slova jako "to je maminky" nebo "to není pro Tebe dobré" se od Loly odráží jako tenisáky. (Stejně jako alternativní potraviny vhodné pro dítě.)


Takže pokud jíte něco, co v rámci stanovených pravidel dítěti dát nechcete, nevydržíte a utíkáte si jídlo sníst do ústraní (za dveře, později za zamykatelné dveře). Pokud povolíte, snažíte se dítě utišit pár maličkými sousty. Pokud zcela rezignujete a s dítětem se poctivě rozdělíte, zhubnete díky menším porcím všeho, co jíte. 



Pokud nepovolíte, dítě Vám časem otráví veškeré mlsání a stravovací hříchy. Takže se konzumaci takových jídel začnete čím dál víc vyhýbat, pokud je dítě poblíž. Pokud je poblíž pořád, je šance, že nezdravé věci začnete vynechávat. Přestanete se zbytečně cpát nebo začnete jíst věci zdravější, o které se můžete s dítětem podělit ( = menší snědené porce).

Celý hubnoucí proces Vám může narušit Vaše vynalézavost ohledně toho, jak jíst tajně a rychle a přesto si jídlo užít 
Emotikona smile

Občas jsem děsně vynalézavá 
Emotikona grin

Žádné komentáře:

Okomentovat